Clàudia Pla-Narbona
Activista a Barcelona
“He participat en diversos estudis científics i també sóc voluntària al CBMS”
Lluita
treballa a l’equip de recerca de lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers i ha participat a l’Assemblea pel clima de Sant Cugat del Vallès.
Entrevista
Clàudia Pla-Narbona està graduada en Biologia ambiental i té un màster en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat a la Universitat Autònoma de Barcelona. Es va iniciar a la recerca i estudi de lepidòpters a partir del treball de fi de màster que va fer, sobre metapoblacions de papallones a la ciutat de Barcelona, el qual va publicar a la revista Landscape Ecology en el 2021.
Des de principis de 2021 forma part de l’equip de Recerca en Lepidòpters i ha participat en diversos estudis relacionats a aquest aspecte. També és voluntària del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme), que fa poc ha arrancat la seva temporada 30, des del 2021, on exerceix de tècnica
– Què et va motivar per implicar-te i començar en el treball que fas ara?
Des de petita m’ha agradat anar a la natura, els animals, les plantes… per això vaig decidir estudiar Biologia ambiental i va ser aleshores quan em vaig començar a preocupar més i més pel canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat causades per l’acció de les persones, les grans empreses, etc. Quan feia el màster en Ecologia terrestre i gestió de la biodiversitat vaig haver de fer el treball de final de màster i vaig escollir un projecte que implicava papallones dins de les ciutats i en què s’estudiaven els factors que limitaven/afavorien la seva presència en parcs urbans. Em va semblar interessant el fet d’estudiar quins factors podien afavorir aquest grup d’animals dins de les ciutats, que són espais molt hostils per la vida salvatge, i més tenint en compte que les papallones són bioindicadores, és a dir que la seva presència i diversitat ens indiquen quin és l’estat d’aquell ecosistema/àrea i ens donen pistes per afavorir la resta d’animals i per tant la biodiversitat en general. Després del treball de fi de màster vaig començar a treballar al Museu de Ciències Naturals de Granollers on formo part de l’equip de recerca en papallones i des d’on coordinem un programa de seguiment de papallones que ja porta 30 anys funcionant.
– Quin és el teu objectiu amb els joves?
El meu objectiu en general és aportar informació sobre l’estat actual de la biodiversitat i poder donar eines per afavorir-la tant en espais naturals com en ciutats. Hi ha moltes maneres en què es pot contribuir a afavorir la biodiversitat i ho poden fer tant gestors, polítics i empreses, com persones individuals i també a les escoles. I concretament pel que fa als joves, crec que és imprescindible que estiguin informats sobre el què està passant a nivell de canvi global (canvi climàtic i pèrdua d’espais naturals), que en coneguin les causes com la contaminació, urbanització, globalització, l’explotació i esgotament de recursos naturals, l’obsolescència programada, etc., que entenguin perquè és important protegir i conservar la biodiversitat i el nostre entorn, que vulguin cuidar-lo i que tinguin ganes de canviar les coses.
– Què fan les teves accions pel canvi climàtic?
L’estudi del que està passant és molt important per poder detectar-ne les causes i fer propostes de millora. El canvi climàtic és un factor important que està contribuint al declivi de les papallones i d’altres pol·linitzadors a Catalunya.
Les meves accions individuals, fora de la feina, també intenten ser el més coherents possibles per no afavorir el canvi climàtic com: anar en bicicleta i transport públic tant com puc, no agafar gaire o gens d’avions, fer un ús responsable de l’aigua, menjar de proximitat i ecològic, no comprar a grans empreses ni comprar coses que no necessito, etc.
– Què consideres que és el deure d’un referent climàtic?
El deure és predicar amb l’exemple i posar a disposició de la resta tota la informació que tingui al respecte. I lluitar per les coses injustes i ecològicament insostenibles, com anar a manifestacions i fer actuacions per aturar macroprojectes que vulguin carregar-se espais naturals amb l’objectiu d’afavorir grans empreses i el creixement infinit de l’economia en un planeta finit que no pot suportar aquest creixement.
– En què consideres que la humanitat podria millorar pel canvi climàtic?
Deixar de voler créixer infinitament i assumir que vivim en un planeta amb els recursos finits. Això comporta deixar d’explotar territoris del sud global per enriquir empreses del nord global, no consumir per sobre de les nostres possiblitats, només comprar coses quan ens siguin realment necessaries i no per seguir modes que canvien cada setmana, reduir el consum d’energia i d’aigua, sobretot ara que estem en la pitjor sequera des de fa 60 anys (i encara és abril!) i sobretot per les grans empreses, el sector de l’alimentació, etc. menjar de proximitat i ecològic, els polítics donar ajuts i facilitar la feina dels pagesos locals que a més fna una gran feina de tallafocs, fer una correcta gestió dels espais naturals i protegir-los efectivament, etc. És important no carregar als ciutadans amb la responsabilitat d’aturar el canvi climàtic, hi poden fer molt amb petits canvis i escollint bé a qui consumeixen i com es desplacen, però gran part de la feina l’han de fer els polítics i empreses i la ciutadania els hi ha d’exigir.
– Com conscienciaries a la gent del canvi climàtic?
Recomanant-los que llegeixin sobre el tema, que mirin documentals, les escoles que facin activitats relacionades i que duguin a terme accions per a canviar-ho. I sobretot que la gent vagi a la natura, és imprescindible conèixer el teu entorn per estimar-lo i voler-lo cuidar. Estem massa desvinculades del nostre entorn natural i cal recuperar-ho, perquè en depenem i en formem part encara que durant molts anys ens hagin fet creure que no.
– Què fas en la teva feina per contribuir al clima? T’agrada?
No contribueixo directament al clima, però si a entendre quines coses estan canviant en relació a la biodiversitat i la importància de que aquesta no empitjori; detectar quines són les causes i entre elles hi ha el canvi climàtic, la sequera, augment de temperatura a l’hivern, etc.
Sí que m’agrada, molt! Penso que és molt important que la feina a la que et dediques t’agradi i que contribueixi a conscienciar a la gent, a fer que les coses canviïn.