El projecte

Amb el projecte Joves x Clima es busca generar un recull d’entrevistes de les diverses persones i col·lectius que els i les mateixes joves considerin properes, inspiradores i agents reals de transformació i de canvi.

Un projecte d’Aprenentatge i Servei

L’activitat educativa consta de 10 sessions dinamitzades d’Aprenentatge, que donaran pas a un conjunt d’activitats de Servei a la comunitat: la confecció de diferents materials audiovisuals divulgatius i activitats de comunicació per difondre els resultats del projecte.

També es proposa vehicular els resultats a través dels mitjans de comunicació locals i fer una trobada amb l’alumnat per crear xarxa entre centres ampliant el recopilatori de referents.

Objectius

Conèixer la implicació de les joves en la lluita contra l’emergència climàtica i el seu paper en la transformació ecosocial.

Comprendre la transversalitat i complexitat del Canvi Climàtic.

Investigar i valorar les aportacions de joves d’arreu en la lluita contra el Canvi Climàtic.

Activar la mobilització, la corresponsabilitat i l’acció, i tenir elements per analitzar i emprendre pràctiques i accions de justícia climàtica.

 Aprendre a realitzar una entrevista i altres formats audiovisuals, així com editar un podcast o vídeo.

Continguts centrals

Sempre amb mirada ecosocial

Canvi Climàtic i situació del planeta

Complexitat de l’actualitat global

Activisme climàtic i formes d’habitar el planeta

Anàlisi i imaginació de les nostres ciutats del futur

Mesures de transició ecosocial

Anàlisi dels propis referents

Activistes climàtics juvenils d’arreu del món

Projectes i iniciatives del territori proper

Experiència
del curs 22-23

Aquest projecte es va iniciar el curs 22-23 a partir d’una demanda de l’Ajuntament de Sabadell, quan va detectar la necessitat de trobar referents juvenils i propers quant a la lluita pel clima.

La proposta de l’Ajuntament va ser el disseny d’un projecte d’ApS i la implementació d’una prova pilot a 3 centres d’educació secundària del municipi: l’Institut Escola Industrial,  l’Institut Narcisa Freixas i Cruells i l’Institut Vallès.

L’equip de MEL Educació ambiental va assumir el disseny de l’ApS amb la redacció d’una guia pel desenvolupament del projecte dirigida als docents i la dinamització d’algunes de les sessions amb la intervenció directe a l’aula.

El mes de maig de 2023 vam celebrar una trobada d’intercanvi entre l’alumnat dels 3 centres participants per a conèixer-se, compartir les entrevistes resultants i participar d’una activitat conjunta organitzada per Good Karma Projects.